Hout

houtVan welk houtsoort is uw meubel gemaakt?

Houten meubelen kunnen 1: onbehandeld zijn of 2: afgewerkt met lak, was of olie. Het is belangrijk om te weten met welk houtsoort u te maken heeft voordat u het gaat reinigen of onderhouden.

1. Onbehandeld hout

Onbehandeld of een ‘kaal’ houtsoort is vrij eenvoudig te herkennen. Het hout voelt stroef aan en ziet er mat uit. Wanneer u een druppel water op onbehandeld houtsoort laat vallen, kleurt het hout op die (natte) plek donkerder op. Onbehandelde meubels zijn onpraktisch in het gebruik en bij aanschaf van onbehandelde, houten meubelen wordt u meestal al meegedeeld dat het houtsoort nog een afwerking nodig heeft.

2. Behandeld hout

Behandeld hout is een houtsoort dat is afgewerkt met een lak-, was- of olielaag. Of uw meubel uit behandeld hout bestaat, krijgt u meestal te horen tijdens de aanschaf, of kunt u lezen in de productbeschrijving. Indien u niet zeker weet waarmee uw meubels zijn behandeld, kunt u onderstaande beschrijving als leidraad nemen. Mocht u na het lezen nog twijfelen, neem dan zeker contact op met uw leverancier of met ons.

• Afgewerkt met een laklaag

Deze houtsoort is te herkennen aan een hard, glad en niet vettig aanvoelend oppervlak. Meubels afgewerkt met een laklaag hebben meestal een ietwat ‘steriele’ en egale uitstraling. Vaak is duidelijk te voelen en te zien dat er zich een ‘laagje’ op het meubel bevindt.

• Afgewerkt met een waslaag

Het oppervlak van een meubel dat is afgewerkt met een was of hardwad olie voelt wat stroef en soms vettig aan. Dit houtsoort heeft een natuurlijke en redelijk robuuste uitstraling; het echte hout is duidelijk te zien en te voelen en de houtnerf komt sterk naar voren. Bij het met de nagel krassen over het meubel kan er een waslaag onder de nagel blijven zitten. Soms wordt was gecombineerd met olie (hardwax of waxoil).

• Afgewerkt met een olielaag

Meubels afgewerkt met een olielaag is te herkennen aan een wat glad en soms vet aanvoelend oppervlak. Deze houtsoort heeft vaak een natuurlijke en redelijk robuuste uitstraling: het voelt aan als echt hout en de houtnerf komt ook sterk naar voren. Soms wordt het meubel afgewerkt met een gekleurde olielaag; het hout kleurt dan bijvoorbeeld wit of antraciet. Ongekleurde olie waarin lijnolie is verwerkt werkt meestal kleurverdiepend op het meubel en maakt de originele houtkleur dus iets donkerder.

Heeft u vragen of wilt u advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!