Leren bankstel invetten

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

leren bankstel invetten

Leren bankstel invetten is regelmatig nodig. Je kunt een leren bank niet kopen, neerzetten, gebruiken en er verder niet naar omkijken. Als je lang van je mooie leren bankstel wilt genieten, dan zul je er extra lief voor moeten zijn door ‘m goed te verzorgen . Anders zal het leer snel uitdrogen en kaal worden. Maar hoe moet je een leren bankstel nou precies verzorgen? Net als bij onze huid, is hydrateren het toverwoord. Reinig geregeld je bankstel met een vochtinbrengende zeep en behandel het af en toe met een speciaal onderhoudsmiddel voor leer.

Leren bankstel invetten met baby olie?

Je kunt natuurlijk je leren bankstel invetten met bijvoorbeeld baby olie, maar doe dit eerst op een onopvallende plek. Omdat babyolie niet voor elk leren bankstel  geschikt is. Onderhoud en reinigen van een leren bankstel is echter wel meer dan af en toe een natte doek erover halen of met baby olie invetten. Wat veel mensen niet weten is dat juist een goed onderhoudsmiddel niet alleen het leer in conditie houd maar ook voor een buffer zorgt tegen vervuiling en verkleuring. Huistuin en keuzemiddeltjes doen dat niet.

Leren bankstel reinigen

Het reinigen van het leer is wat anders als het onderhouden. Bij het onderhouden vet je het bankstel in. Bij het reinigen maak je gebruik van een reinigingsmiddel om vuilaanslag en oude onderhoudslagen te verwijderen. Hiermee verwijder je ook direct het meeste aanslag vuil wat door de bufferlaag van het onderhoudsmiddel wordt tegengehouden.

Het reinigen van je leren bankstel doe je vooral wanneer het een lichte kleur leer betreft minstens vier keer per jaar.  Logisch omdat je daar nu eenmaal veel sneller een waas van vuilaanslag ziet. Zoals van spijkerbroeken maar ook door normaal gebruik. Vervelende van lichte kleuren is dat je de vuilaanslag niet direct ziet. Het gaat heel successievelijk zodat je het eigenlijk niet in de gaten hebt en opeens voor een voldongen feit staat. Minstens vier keer reinigen per jaar is een must en vergeet dan niet na elke reinigsbeurt de bank overnieuw te behandelen met het juiste onderhoudsmiddel.

Handige tips

 • Vooral bij lichte kleuren is het nodig om regelmatig het leer te reinigen met een lederreiniger want tegen de tijd dat je de vuilaanslag duidelijk kan zien. Kan alleen een professional  nog uitkomst bieden. En dat is duurder als een leather cleaner of onderhoudsset.
 • Na het gebruik van een leerreiniger, moet je altijd het leder weer opnieuw invetten. Omdat een leerreiniger een ontvettende werking heeft.

Leren bankstel onderhoud

Hoe vaak je het leer onderhoud moet toepassen is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in huis. Denk dan aan de luchtvochtigheid en warmte van de omgeving. Vandaar dat je ook vaak verschillende meningen hoort van mensen om je heen of verkopers in meubelzaken. Hoe vaak je je leren meubels moet onderhouden

Handige Tips

 • Om te kunnen bepalen of je je leren bank moet invetten? Wrijf met je hand, met lichte druk over het leer heen. Wanneer je hand zonder weerstand over het leder glijd kun je het invetten nog even uitstellen. Merk je dat je hand stroef over het leder glijd is het tijd om je leren bank weer eens in te vetten.
 • Regelmatig leer onderhoud is belangrijk omdat het voorkomt dat het leder begint te barsten en uitdroogt.

Persoonlijk advies

Wilt u weten wat voor uw bank het beste is. Stuur ons een mail en u krijgt gratis persoonlijk advies van ons.

74 gedachten aan “Leren bankstel invetten”

 1. Beste medewerker, wij hebben sinds vandaag een nieuwe mat zwartebank , het matte vinden wij ook mooi en willen wij zo houden in de toekomst, is hier speciale matte olie voor zo dat het niet gaat glanzen ?
  Mvg Ronald Prosen

  1. Helaas zal elk onderhoudsmiddel de bank doen glimmen. In hoeverre is afhankelijk van de leder kwaliteit die u heeft gekocht. Veroorzaakt het onderhoudsmiddel geen glans, dan zal in de toekomst’ door wrijving het leder alsnog gaan glimmen. Elk semi aniline leder of gedekverfd leder gaat uiteindelijk glimmen. Open leder of aniline leder behoud een wat mattere uitstraling. Wij hebben geen onderhoudsmiddelen die het leder niet laat glimmen.
   Heeft u nog vragen, hoor ik dat graag.

 2. ik heb een gloednieuwe vol analine bank. moet ik hem nu eerst schoonmaken en dan invetten? of kan ik, omdat ie zo nieuw is, hem meteen invetten zonder schoon te maken?

  1. Een gloednieuwe bank mag u gelijk invetten. Voor elke volgende onderhoudsbeurt wel eerst het leder reinigen en dan pas invetten.
   Probeer altijd op een onopvallende plek het onderhoudsmiddel uit. Omdat het onderhoudsmiddel het leder iets van uitstraling kan
   doen veranderen.

 3. Ik heb sinds 2 dagen 2 nieuwe witte leren banken, 3 fauteuils en 6 eetkamer stoelen, ik wil die graag met iets behandelen zodat ik bv vlekken makelijker weg krijg en dat het leer mooi soepel blijft, maar ik heb geen idee wat ik erop moet doen?

 4. Ik heb een oude leren artifort (F510) stoel waarvan het leer me wat droog lijkt. Ik durf er niet zomaar iets op te smeren omdat ik denk dat het als n gek absorbeert. Maar niets doen dan gaat het een keer barsten vermoed ik. Wat is uw advies?

  1. Heetgroene bankstel wordt niet zwart met zwarte leervet. Dat kan alleen met zwarte leerverf. Mail anders even een foto van de bank, kunnen we kijken wat er mogelijk is.

  1. Dat is afhankelijk wat voor geur het is. En of het op het leder zit of uit de bank zelf komt.
   Zou iedergeval de bank goed reinigen met een cleaner en nabehandelen met een onderhoudsmiddel.
   Wat ook helpt is het onderdoek onder de bank verwijderen. Hier blijft vaak ook veel geur in hangen.
   Eventueel kunt u dan een nieuw onderdoek plaatsen of open laten.

 5. Dag,
  Ik heb een 2e hands lederen bankstel gekocht (cognac kleur) Graag wil ik deze goed beschermen en voorkomen dat deze dof en “droog” wordt. Wat adviseert u hierin?

  1. Belangrijkste is om eerst te kijken wat voor leder het is. Mail even een foto naar ons dan kijk ik wat het beste product voor uw bank is.

  1. Waarschijnlijk heeft dat niets te maken met het leder maar met het zitcomfort.
   Denkelijk is het een diepe bank waardoor je vaak naar voren moet schuiven om eruit te komen.
   Mail even een foto naar ons, vaak weet ik wel een oplossing als ik de bank gezien heb.

 6. Beste Medewerker,

  Wij hebben een prachtige cognac leren bank kunnen overnemen en ik denk dat deze bank veel behoefte aan een invet/wax beurt.
  Kunt u mij vertellen welk leersoort dit is en wat wij hiervoor het beste kunnen gebruiken?

  Vriendelijke groet,
  Saskia

 7. Hallo. wij hebben een vol aniline bankstel.
  Hij Staat bij het raam en bij de verwarming. Met als gevolge dat het leer hier en daar uitdroogt. Ik wil de bank graag invetten. Maak nu gebruik van royal care kit, brushed leather.
  Kan ik ook gebruik maken van een invettende olie??? Zoja welke?? Zodat de bank meer beschermd word.. Ik vind het geen probleem als de bank geen brushed uiterlijk heeft.

  Graag hoor ik van u.

  1. Wat ik vaak adviseer is om deze ledercreme te gebruiken. Het brushes effect verdwijnt en het leder wordt iets glanzender en donkerder. Maar voordeel is ook dat het impregneert waardoor het leder minder snel vuil opneemt.

 8. welk onderhouds middel adviseerd u voor een oude bruine chersterfield stoel? merk wade

  is rapide een goed middel?
  of kan het met babyolie?
  met vr gr

  peter

  1. Dat is afhankelijk van het materiaal. Is het leder en dan wat voor leder. Of is het stof en dan wat voor stof.
   Beste is om even een foto te mailen, we kunnen u dan z.s.m. een advies geven.

 9. Ik heb een oude bank gekregen, heel donkerblauw. Ziet er nog goed uit. Er zitten geen barsten in, maar je kan wel zien waar deze zou kunnen ontstaan. Ik kan goed over de bank wrijven, maar ik voel wel ruwheid.

  Behalve wat ik het beste kan gebruiken, kunt u mij ook vertellen waar?

 10. Goedendag ik heb een stoel en bank gekocht van chesterfield kleur donkerbruin met hier en daar wat rood
  Helaas de stoel te goed schoongemaakt wat die werdt gewoon rood ?
  Hoe krijg ik weer die mooie kleur bruin terug
  Met een bruine wax of bruine ledercreme ?

 11. Goedendag, ik heb een mediun-lichtbruine bank uit de jaren 70 gekocht en ik wil hem graag invetten. Nu heb ik nog een groot blik lederwax staan van Quick. Dit is officieel voor donkerbruine banken. Ik heb echter begrepen dat dat spul de bank niet direct ook donkerbruin maakt. Klopt dat? Wat zou uw advies zijn? Ik hoor graag!

  1. Wij verkopen alleen middelen die wij zelf uitgetest hebben. Het merk Quick hebben wij niet getest en om die reden kunnen wij daar dan ook geen uitspraak over doen. Mijn advies is dan ook om een product van ons te kopen daar kunnen wij u dan ook goed in adviseren.

 12. Goedenmiddag! Ik heb een oude vintage (jaren 70) leren bank gekocht, en hoewel hij er nog goed uit ziet begint het leer hier en daar te scheuren. Om de boel nog te kunnen redden wil ik hem graag goed behandelen zodat de nog intacte stukken niet ook nog kapot gaan. Het gaat om een medium bruine leren bank. Welke producten zou ik hiervoor kunnen aanschaffen?

 13. kunt u ook gekleurde poetsmiddelen leveren voor onze lederen Rolf Benz bank die uit blauwe en groene onderdelen bestaat ?

 14. hallo adviseur

  wij hebben een prachtige hoekbank van roodbruin zadelleer gekocht, maar hebben geen idee hoe we die moeten behandelen/onderhouden!
  we horen graag uw advies!alvast bedankt voor uw reaktie!

  1. Om zeker te weten dat u een juist advies krijg. Ontvang ik graag een foto van de bank.
   Deze foto kunt u mailen naar info@meubelvisie.nl met uw vraag.
   We gaan dan z.s.m. de foto bekijken en krijgt geheel vrijblijvend een gratis advies van ons.

 15. Goedendag,
  Wij hebben een prachtige rode zadelleren bank gekocht. Kunt u ons adviseren hoe wij deze bank kunnen schoonmaken en met welk product we em het best kunnen onderhouden?
  Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

  1. Heel graag zelf, het beste is om dan even een mail te sturen met enkele foto’s.
   U ontvangt dan z.s.m. een advies van ons.

 16. Goedendag, ik zag zo al die antwoorden van “leeronderhoud” en vind dat wel leuk. Waarom? Omdat ik van een Italiaanse “meubelman”( ik zal hem maar zo noemen), een hele goede en GOEDKOPE tip kreeg.
  Geen duur onderhoudsspul kopen van al die zaken, maar gewoon paraffine olie gebruiken. Voor het schoonmaken lauw water en daarin wat druppels olie, voor het invetten meer olie in het schone water tot er als het ware een vettige laag op het water te zien is . Succes allemaal. Met vriendelijke groet, Albert Brummelhuis.

 17. Beste,
  Ik heb sinds gisteren 2de hands lederen stoelen in donkerbruin gekocht
  Deze is vuil en vlak en uitgedroogd (sommige plekken ruw)
  Kan ik deze terug ‘opfleuren’?

 18. Goedemiddag,

  Ik heb een relaxstoel die ontzettend kraakt als we hem verstellen. We hebben hem gekocht als zijnde leer, maar ik begin nu toch stiekem te denken dat we GEEN leren hebben! Anders zou het toch niet zo’n herrie moeten maken?
  Weet u wellicht een oplossing waar we hem mee in kunnen smeren???

  Alvast bedankt!!!

  1. Belangrijk is om eerst vast te stellen van wat voor materiaal de fateuil is gemaakt.
   Kunt u mij anders eens een foto mailen van de fauteuil en van de factuur zodat ik even met u mee kan kijken?

 19. Beste,
  Wij hebben een donkerbruin kleurig bankstel van zadelleer.
  Daar het best een gevoelig leersoort is doen we het alleen maar inwrijven en uitboenen,maar durven het niet schoon te maken.
  Gaarne vragen we om uitleg hierover .

  1. Een open ledersoort is heel moeilijk schoon te maken. Er zijn wel reinigingsmiddelen zoals de naturel laather cleaner maar ook dan kan eenmaal ingetrokken vuil niet meer verwijderd worden.
   Toch adviseer ik om het leder met een leather cleaner schoon te maken en dan pas weer een nieuw onderhoudsmiddel aan te brengen. Omdat hiermee de meeste vervuiling opgevangen in het onderhoudsmiddel verwijderd kan worden. En je voorkomt daarmee door alleen maar een onderhoudsmiddel toe te passen dat de vervuiling telkens weer in het leder wordt gewreven en daardoor moeilijk of niet meer te verwijderen is. Is het leder nu heel vlekkerig geworden of zodanig vervuild dat het niet meer te reinigen is. Probeer dan eens een onderhoudsmiddel met kleurpigment toe te passen zodat het leder wat donkerder wordt maar wel weer egaal van kleur. Het valt dan minder op dat het verkeerd onderhouden is geweest.

 20. Ik heb een leren slimm bank van loods 5 die nu wat uitdroogd. De produkten van loods 5 lijken niet afdoende. Heeft u misschien suggesties.

 21. Goedemiddag,
  We hebben een lederen bankstel overgenomen en nu wil ik het leer opknappen maar niet verven. Wat raadt u mij aan om te gebruiken? Ik zal een email sturen met wat foto’s.
  Alvast bedankt!
  Hartelijke groet,
  Miranda van Torenburg

 22. Beste,

  We kochten een mooie bruine lederen zetel die is afgeschoten/lichter geworden door de zon. Ik reinigde hem reeds en gebruikte leerbalsem, maar de kleur is onvoldoende hersteld. Het leer glanst wel en is goed gevoed. Is behandelen met olie of vet een goed idee? Welk product raadt u me aan?
  Alvast erg bedankt voor de moeite!
  Stef Cuypers

 23. Goededag,

  Wij hebben een leer bankstel van Lederland kleur Tabacco ,
  Sommige delen zijn door de zon lichter van kleur geworden. Nu willen wij de kleur zo goed al mogelijk weer terug hebben. KJennis van mij heeft het met Schoensmeer gedaan, echter die heeft een Cognac kleur. Nu zal dit niet uitmaken. Achter wil ik wel het leer met de juiste kleur insmeren ( Tabacco in dit geval ) .
  Kunt u ons advies geven ??

  Dank u

  Grt

 24. Goededag ,

  Ik heb 2 leren bankstellen waarvan er een (lichtbruin) op de zitting donker is geworden en het leer is erg stroef .Als ik er iets opstrijkt word het gelijk geabsorbeerd. Hoe krijg ik deze weer schoon ,glad en glanzend?

  Dankjewel,

  Groet Maike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *