Verschillende soorten leer | Welke soort heeft u?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Soorten leerLeer is er in vele verschillende soorten en maten. Wanneer u uw leer gaat reinigen of wilt onderhouden dan is het belangrijk dat u weet van welk type leer uw meubel gemaakt is. Er zijn veel verschillende soorten leer en daar willen we u in dit artikel iets meer over vertellen.

Soorten leer | Gedekverfd leer

Gedekverfd leerGedekverfd leer is soort leer dat in Nederland het meest verkocht word. Het is een gladde ledersoort met een gepigmenteerde finishlaag. Wilt u testen of u gedekverfd leer heeft? Dan kunt u het beste uw duim nat maken en deze dan gedurende 5 tot 7 seconden al draaiend in de bank drukken. Wanneer de donkere natte plek na 10 seconden niet meer zichtbaar is dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met gedekverfd leder.

Soorten leer | Geschuurd leer

Geschuurd lederGeschuurd leder is een open leder soort dat een opgeruwt mat uiterlijk heeft. Soms heeft het ook wel wat weg van een veloursachtig materiaal. Wanneer u wilt testen of uw leder een geschuurde ledersoort is moet u een natte duim in het meubel duwen. Doe dit tussen 5 tot 7 seconden lang en maak daarbij een draaiende beweging. Als de plek na 10 seconden nog deels zichtbaar blijft en het leer een velours / harig effect heeft dan heeft u waarschijnlijk te maken met geschuurd leder.

Soorten leer | Vol aniline leer

Dit is het meest natuurlijke nerfleder dat er te krijgen is. Kenmerkend van dit ledersoort zijn de littekens op het leder die duidelijk zichtbaar blijven. Dit leder heeft alleen een vatverving gekregen en verder is het onbehandeld. Dit maakt het leder erg kwetsbaar. Om te testen of uw leder een aniline soort is drukt u een natte duim al draaiend tussen de 5 en 7 seconden in het meubel. Blijft de natte vlek na 10 seconden nog deels zichtbaar? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met een aniline soort leder.

Een aanvullende manier voor het testen kunt u doen door met uw nagel over het leer heen te krassen. Doe dit heel voorzichtig op een onopvallend deel ven het meubel. Is de kras minimaal zichtbaar en is het leder egaal van kleur en voelt het glad aan? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met een glad volaniline leder.

Soorten leder | Geolied of gewaxt leder

Dit is een leder soort die ook nog afgewerkt is met een was of olie laag. Wanneer u met uw nagel een kras maakt en hij is zichtbaar dan heeft u waarschijnlijk te maken met een aniline leder dat geolied of gewaxed is.

Soorten leder | Leatherlook

Leather LookDe leatherlook is een imitatie van echt leder en is van 100% kunststof gemaakt. De test met de natte duim kunt u ook op dit leder uitvoeren. Bij leatherlook ontstaat er nooit een donkere vlek.

Nog meer soorten leer

Naast deze soorten leer zijn er nog veel meer soorten leer. Twijfelt u over het soort leer van uw meubel? Schroom dan niet maar neem gewoon even contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder!

5 gedachten aan “Verschillende soorten leer | Welke soort heeft u?”

  1. Imitatie leder wat verkleurd is kan niet worden opgelost met een handig middeltje. Wat er gebeurt is dat de weekmaker uit het materiaal verdwijnt waardoor het verkleurt maar ook de kans op barsten steeds groter wordt.
   Wat wel kan is de zitting overnieuw laten stofferen. Maar denk dat het niet verhouding staat met de nieuwprijs alhoewel het wel beter is voor het milieu.

 1. beste, we overwegen ons bankstel te verkopen, het is een tijd geleden opnieuw bekleed met nogal duur leder. Ik heb gevraagd aan de stoffeerder welk leer het is, hij zegt
  Gewisch leder,
  ik kan het nergens terug vinden,
  kunnen jullie mij zeggen waar het mee te vergelijken is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *