Alles wat u wilde weten over leder reinigen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

leder reinigenLederen meubelen zijn een prachtige aanwinst voor uw interieur. Zo zien er niet alleen goed uit, maar ze bieden vaak ook erg veel zitcomfort en geven een luxueuze uitstraling aan uw woonkamer. Om uw meubelen een duurzaam leven te bezorgen, is het belangrijk om ze regelmatig te onderhouden. Gelukkig hoeft leder reinigen niet moeilijk te zijn. Wij geven u graag een overzicht van wat u moet weten en waar u rekening mee moet houden.

Leder reinigen: het stappenplan

Voor het dagelijkse onderhoud van uw lederen meubelen heeft u geen bijzondere producten nodig. Met een stofzuiger, een doek, azijn en een emmer komt u al een heel eind. Daarna kunt u deze stappen volgen:

  1. Zorg ervoor dat u al het stof en vuil uit uw bank verwijdert door grondig te stofzuigen met de borstelkop. Vergeet daarbij niet om ook tussen de kussens schoon te maken. Veeg daarna de bank af met een zachte doek.
  2. Ga na welke delen van uw bank extra vervuild zijn. Daar zult u het leder reinigen iets grondiger moeten aanpakken.
  3. Meng gelijke delen water en azijn in een emmer. Op die manier maakt u een eenvoudig & effectief reinigingsproduct. Dompel nu een schoonmaakdoek (van katoen of microvezels) in de emmer en wring het doek uit. Wrijf zachtjes van boven naar onder over het leder en schenk daarbij extra aandacht aan de meest vervuilde plekken. Zorg ervoor dat u de doek regelmatig uitspoelt.
  4. Neem een droge, schone doek en ga daarmee over alle plekken die u met het sopje heeft behandeld. Vermijd dat het leder te nat wordt, want anders kan het beschadigd raken.

Vlekken meteen aanpakken

SchoonmaakdoekZodra u iets op uw lederen meubel heeft gemorst is het zaak dat u meteen de vlek verwijderd. Leder reinigen gaat namelijk het makkelijkst wanneer u niet te lang wacht. Dit is wat u kunt doen bij vlekken:

  • Een vetvlek neemt u weg met een droge, schone doek. Als het vet al is opgedroogd, kunt u er zuiveringszout op strooien. Laat het zout een paar uur inwerken en verwijder het dan met een doek.
  • Een inktvlek kunt u te lijf gaan met een beetje alcohol op een wattenstaafje. Ook schimmelvlekken verdwijnen met behulp van alcohol.

Leder reinigen bij kwetsbare kleuren

Bij donkere lederen meubelen vallen vlekken niet erg op, maar bij een witte of beige bank is dat wel anders. Daarvoor kunt u een pasta maken van gelijke delen citroensap en tandpasta, die u op de vlek wrijft. Na tien minuten verwijdert u de pasta met een vochtige doek.

Hulp van een professional

Ons belangrijkste advies blijft: ga niet experimenteren, want dan maakt u het probleem misschien alleen maar erger. Probeer uw product altijd even uit op een niet zichtbaar deel van uw meubel. Bij twijfel schakelt u best een professional in. Wij beschikken over veilige producten en kunnen u dankzij onze jarenlange ervaring het beste advies geven. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *