Leren bank onderhouden

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

leren bank onderhoud tipsLeer is een heel mooi materiaal wat u vaak terug ziet in zitmeubelen. Leer moet ook zorgvuldig en regelmatig onderhouden worden om het in een optimale conditie te houden. Hier heeft u wat algemene onderhoud tips om uw leren bank te onderhouden.

Zorg voor voldoende luchtvochtigheid!

Zon verkleurt uw leren bank en droogt het uit! Directe straling van zonlicht oftewel UV straling  uitdroging en verkleuring veroorzaken, en moet dus voorkomen worden dat dit gebeurd bij uw leren bank. Leer is erg gevoelig voor droge lucht, de zon, maar ook voor de verwarming die hoog staat in de winter is slecht voor uw leren bank. Het droogt uit.  Regelmatig en goed ventileren en een cv-waterbakje dat gevuld is, zorgen voor een voldoende luchtvochtigheid van ongeveer 65 %. Plaats uw leren bank niet vlakbij verwarmingsbronnen. Zeker de mooiere leersoorten zoals Old Saddle zijn zeer gevoelig voor al te grote verhitting. Plaats dergelijke meubelen dan ook nooit direct bij een verwarmingsbron, zoals een radiator. Bij Old Saddle leer is een afstand van 30 cm zeker gewenst. Ook leer met een beschermlaag is licht- en warmtegevoelig. De diverse beschermingslagen op leer beschermen vooral tegen vet, vuil en direct vocht. Toch blijven ook deze meubelen licht- en warmtegevoelig.

Pas op met scherpe voorwerpen

Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen. Let daarbij ook op minder vanzelfsprekende dingen, zoals gespen, ritssluitingen en jeanskleding. Ook spelende kinderen en huisdieren kunnen gemakkelijk krassen veroorzaken op een leren bank.

Kraken van uw leren bank

Kraken van leer kunt u tegengaan door uw bank op raakvlakken met wat talkpoeder in te wrijven.

Vlekken altijd deppen, nooit wrijven!

Probeer een vlek nooit te verwijderen door te wrijven. Daardoor wrijft u de substantie juist dieper het leer in. Dep de vlek met een tissue of schone katoenen doek en neem daarna uw bank af met een zeem. Vlekken van buiten naar binnen verwijderen. Gemorste substanties op uw bank kunt u het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen te werken. Gebruik een aparte zeem. Hou voor het afnemen van uw leren bank een zeem apart, zodat deze vrij is van zeepresten of resten van andere reinigingsmiddelen. Licht bevochtigen met gedestilleerd water. Maak de zeem slechts heel licht vochtig, want het gaat er enkel en alleen om het stof op te nemen. Leer nat maken is juist slecht. Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water, omdat dit schoner is dan
leidingwater.

Gebruik nooit agressieve stoffen

Bewerk uw leren bank nooit met agressieve stoffen als terpentine, thinner of andere chemische middelen. Hier mee word het onherstelbaar beschadigd.

2 gedachten aan “Leren bank onderhouden”

  1. Goedemiddag,

    Nog wat info over mijn stoeltjes met schimmel. Twee van mijn 3 stoeltjes zien er nu al ‘goed’ uit na verwijdering van de groenige stof met zacht keukenpapier en een zachte borstel. De stoeltjes zijn van tuigleer, ik denk dat de milde Leather en protectionset van 11,95 ruimschoots voldoet. Klopt dat?
    Wacht nog op uw reactie morgen
    en bedank u alvast.

    1. Ik denk dat u inderdaad een heel eind komt maar of het voldoende is dat kan ik niet bevestigen. Zonder de ernst van de situatie gezien te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *