Hoe onderhoud ik mijn robuuste leren bank?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Robuuste leren bankJouw woonkamer wordt opgesierd met een prachtige robuuste leren bank en misschien bijpassende leren stoelen? Een leren bank kan een hele investering zijn, want je koopt een dergelijke bank niet zomaar. Een leren bank ademt kwaliteit en dat merk je als je erop gaat zitten en daarnaast geeft het je woonkamer een prachtige sfeer. Maar net zoals eigenlijk alle meubels dat je aanschaft, zul je ook je mooie leren 4 persoons bank goed moeten onderhouden. Als je je bank niet goed onderhoud, zul je na verloop van tijd slijtageplekken zien en is er een groter risico dat het leer onherstelbaar beschadigd raakt.

Het reinigen van een leren bank

Robuuste leren bankOnder het onderhoud van de bank, wordt niet alleen het onderhouden van het leer bedoeld, maar ook het schoonmaken. Het dagelijks onderhoud van het leer bestaat vooral uit het reinigen van de bank van grove kruimels en vuil. Dit kun je al gewoon met een stofzuiger doen. Vergeet niet eventuele kieren en naden in de bank mee te nemen.

Vervolgens zal de bank ook ontdaan moeten worden van stof. Een teveel aan stof kan krassen in het leer maken. Vervolgens zul je de bank moeten afnemen met een lederreiniger. Er zijn enorm veel middelen op de markt. De een kan direct aangebracht worden en de ander moet verdund worden met water. Een lederreiniger reinigt niet alleen het leer, het zorgt er ook voor dat het leer ook beter bestand is tegen aanhechten van een nieuwe laag vuil. Breng het middel aan met een vochtige doek. En zorg dat je geen plekken overslaat. Eventueel met een schone droge doek kun je de bank weer droog deppen.

Het leer invetten

Leer invettenEen belangrijk onderdeel van het onderhoud is het invetten van de bank. Leer heeft de neiging om na verloop van jaren uit te drogen en te barsten. Dit moet je voorkomen, want dan heb je een beschadigde bank. Als de leren bank ook daadwerkelijk droog aanvoelt, dan is het tijd om de bank in te vetten. Er zijn in de winkel verschillende middelen te koop waar je je leren bank mee kunt invetten. Een klein beetje baby olie kan ook wonderen doen. De olie zal in het leer trekken en het leer weer voor lange tijd soepel houden.

Je bank impregneren

Je kunt ook preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat vuil zich aan je fraaie lederen bank gaat hechten. Dit kun je doen door de bank te impregneren. Dit kun je in principe al direct na aankoop van de bank doen. Dit kan met een speciaal impregneermiddel voor meubels. Vuil zal zich na het impregneren niet meer zo gemakkelijk hechten en vlekken kunnen gemakkelijker verwijderd worden.

2 gedachten over “Hoe onderhoud ik mijn robuuste leren bank?”

  1. Wonend in Duitsland heb ik bij Lederland Belgie (st Vith) een tweezitsbank met relax systeem gekocht. Ik ben nu verhuisd naar Nederland, dus kom niet meer in het zuiden, trouwens, de garantie was meer 2 jaar… ondanks de 2000€ die de bank kostte(!)
    De kleur is wit met een groene waas. heel erg mooi. maar zoals u op uw site al zegt, mijn kat maakt, om zich op het dikke , gladde leer in evenwicht te houden, minuscule gaatjes in de armleuningen en zittingen… de kleur kan ik niet ontdekken op uw site, omdat hij zo ongewoon is. HELP! wat kan ik doen? ik onderhoud deze bank als een kind, zo zuinig ben ik er op.
    Nu zei u dat ik een stukje aan de onderkant moet afknippen en opsturen naar u om de juiste kleur te bepalen??? kunt u mij helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *