Hoe een stinkende bank ontgeuren?

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

rode lederen bankHeeft u ook last van een stinkende bank? Niets is onbehaaglijker dan de onfrisse en doordringende geur uit de bekleding van een bankstel.

In deze blog geven onze specialisten de nodige tips om uw bank en het hele huis weer fris te laten ruiken!

Stinkende bank? Hoogste tijd voor actie!

vrouw ruikte vieze luchtWanneer het gaat om urine van uw kat op de bank dan is het wel duidelijk waar de stank vandaan komt. Maar er zijn ook oorzaken die lastiger te achterhalen zijn. Een ding willen we allemaal en dat is weg met die vieze geur, en wel direct.

Zorg ervoor dat u de kamer goed ventileert! Probeer vervolgens te achterhalen waar deze smerige geur vandaan komt en pak de oorzaak aan met een stevige schoonmaakbeurt.

Ook nieuwe meubels verspreiden een geur

Ook nieuwe meubels kunnen een geur verspreiden die niet fijn is om waar te nemen. Betreft het een nieuwe kast dan kunt u dit meestal verhelpen door de kast grondig af te nemen met een vochtige doek. Gaat het om een nieuwe lederen bankstel dan zult u de omgeving waar de bank staat goed moeten ventileren en doorluchten.

Bij de aanschaf van een stoffen bank wordt de geur vaak veroorzaakt door de gebruikte vulling. Dit is meestal het geval van producten uit landen met minder strenge milieu eisen van in Nederland of Europa. De geur die dan wordt verspreid is FCKW, een soort formaldehydegas. (FCKW is voor productie inmiddels verboden in Nederland, Duitsland en België). Ook hier geldt: zord ervoor dat de ruimte goed ventileert en doorgelucht word.

Hoe behandel je een oude stinkende bank?

Bij oudere meubelen komt het verspreiden van vieze geuren het meest voor. Geen enkel reden om in paniek te raken. In de meeste gevallen is de aanpak van de geur verspreider eenvoudig op te lossen. Dit kunt u uiteraard zelf doen of u kunt het ook laten doen door een meubelspecialist.

Behandelen van een stoffen bank

Textile RefresherEen bankstel bekleed met stof is het meest eenvoudig om te reinigen. Hiervoor kunt u onze speciale textile refresher gebruiken. Met deze textielverfrisser kunt u gemakkelijk en snel muffe en smerige geuren verwijderen.

Probeer de bank eerst zoveel mogelijk schoon te maken van de vervuiling die heeft plaatsgevonden. Deze vervuiling kan zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld: urine, braaksel, melk of achtergebleven voedingsresten.

Ook kunt u voor het schoonmaken een dieptereiniging machine nemen. Deze machine verwijdert vuildeeltjes moeiteloos en hygiënisch uit de stof. In veel gevallen is de vieze geur dan grotendeels al verwijderd. Een vakman zal bij het reinigen gebruik maken van een enzymenpreparaat. Dit preparaat dringt diep door in de bank en neutraliseert daarbij de geurmoleculen.

In enkele gevallen blijft de geur nog een paar dagen hangen voor deze helemaal is verdwenen. Het blijft belangrijk om de ruimte goed te doorluchten en te ventileren.

Behandelen van een lederen bank:

Leather Protection MAXIDe behandeling van een lederen bank is een stuk gecompliceerder en omvat meer vakkennis en kunde. Zelfs een ervaren vakman kan soms voor verassingen komen te staan bij het ontgeuren van leder. Bij een lederen bank zit de oorzaak in bijna alle gevallen aan de buitenkant. Maak de bank eerst goed schoon met bijvoorbeeld deze complete Leather Care Kit. Deze complete verzorging set is speciaal ontwikkeld voor het reinigen, beschermen voeden en onderhouden van lederen meubels. Nadat u de volledig bank heeft schoongemaakt met de reiniger is het nu belangrijk om het leder weer helemaal goed in te vetten.

Nog lastiger is het reinigen van een 2e hands lederen bank die is gebruikt door rokers. Deze rookgeur is een geur waar zeer moeilijk vanaf te komen is. Lukt deze klus niet met schoonmaken en ontvetten dan is het zeker verstandig deze klus te laten uitvoeren door een vakman. Een professional kan kiezen om het leder een speciale ozonbehandeling te geven of om de vulling te vervangen. In beide gevallen zijn dit geen goedkope oplossingen. Bent u dus van plan om een 2e hands bankstel aan te schaffen is het verstandig om hier rekening mee te houden.

Andere vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *