Van Leer

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

van Leer klassieke muziekVan de week zat ik voor het eerst weer eens op een terras wat te eten. Toen de terrassen net open waren, heb ik dat nog maar even achterwege gelaten. Waarom vraagt u misschien? Nou, het was rotweer. Maar vorige week was het zo ver, alleen wel jammer van al dat lawaai die dag.

Naast ons terras stonden namelijk twee kerels flink ruzie te maken. De één stond te schreeuwen tegen de ander, waarover was trouwens niet eens echt duidelijk. ‘Nou, die trekt aardig van leer’, zei mijn echtgenote. En dus deed het ‘klik’ in mijn hoofd.

Want ‘van leer trekken’, waar komt die uitdrukking dan vandaan dacht ik meteen. Dus gelijk even opgezocht, waar heb je anders Google voor. En ik vond dat het leer hier staat voor het leren omhulsel waarin een zwaard vroeger zat. Van leer trekken betekent dan dus eigenlijk ‘het wapen uit de leren schede trekken’.

Hartsikke interessant natuurlijk. Maar u kent mijn stuiterbrein inmiddels misschien wel een beetje. Want om eerlijk te zijn, zocht ik die betekenis pas op nadat ik weer eens ontzettend flauw tegen mijn vrouw was. Associërend op ‘van leer’ kwam ik met de vraag of ze dan Benjamin, Fred of Thijs bedoelde. Tja, ik zei het al, flauw. Al moest ze gelukkig wel even glimlachen.

En omdat ik van de weetjes ben, en omdat voor ons bedrijf de naam ‘Van Leer’ natuurlijk een prachtige naam is, ga ik ook nog maar even uitleggen wie wie is. Eerst Benjamin, een keeper die zelfs bij Ajax keepte. En toch is Benjamin tegenwoordig vooral bekend als het vriendje van Lieke Martens. Had ‘ie waarschijnlijk nooit gedacht, dat zijn vriendin de Champions League zou winnen met Barcelona, terwijl hij ergens op de bank zat.

Dan Fred, die ik eigenlijk helemaal niet ken. Gelukkig vertelt Google me dat hij stilist is, TV-programma’s maakt en ook in het theater optreedt. Prima, dan weten we dat ook weer.

Tot slot de bekendste Van Leer: Thijs. Hij voerde in de jaren zeventig met zijn groep Focus de hitlijsten aan, met nummers waarin zijn dwarsfluit meer dan eens de hoofdrol speelde. En Thijs was zelfs bekend in de Verenigde Staten. Met Focus heeft hij daar twee gouden platen behaald, en hij stond met het nummer ‘Hocus Pocus’ zelfs op de achtste plaats van de Billboard Hot 100.

Niet slecht voor een jodelende dwarsfluitist!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *