Waar ben je, Crocodile Dundee?

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

KrokodilEindelijk goed weer de afgelopen dagen! Lekker buiten, in de tuin, in de zon. Zo komen we het weekend wel door. Da’s heel wat anders dan de afgelopen weken, met dat druilerige weer. Heel veel meer dan een spelletje doen, wat boeken lezen of tv kijken zat er dan niet in. Ook al omdat we nergens heen konden natuurlijk.

Tijdens één van die saaie avonden kwam ik nog een film tegen die ik kende van een jaar of 35 geleden. Zo’n typische jaren tachtig film, die nu nogal gedateerd overkwam. Ik heb het over ‘Crocodile Dundee’. Als u die nooit gezien heeft; geen ramp.

Het belangrijkste dat u moet onthouden is dat ‘Crocodile Dundee’ gaat over een Australische man uit de outback, van het platteland daar dus. En die komt in de VS terecht. Ik heb de film niet uitgekeken, maar daar gaat het ook niet om. Wel over het ‘Crocodile’ van ‘Crocodile Dundee’. Want ik moest wel aan hem denken, toen ik een stuk in een blad tegenkwam, waar lyrisch gedaan werd over nieuwe schoenen van echt krokodillenleer. En toen dacht ik ‘kan dat tegenwoordig nog?’

Leren schoenen van koeienhuid, of een bank ervan, dat snap ik nog. Zeker ook omdat het leer dan een bijproduct is. Niet leuk voor vegetariërs, maar de koe wordt opgegeten, en van de huid wordt leer gemaakt. Nogmaals, dat snap ik. Maar krokodillenleer?

Ik heb me er even in verdiept, de krokodil is dus gewoon een bedreigde diersoort. En toch worden ze in Australië en de VS gefokt, alleen maar om er een kek paar schoentjes van te maken. Of een peperdure tas of zo. Niet echt mijn ding. Ik zag er beelden van, en dan wordt je niet vrolijk. De dieren zitten boven op elkaar, en zijn onderling enorm agressief. Als ze dan een jaar of 4 / 5 zijn, worden ze afgemaakt en gestroopt. En dat allemaal om de dames van Beverly Hills een mooie tas te kunnen leveren.

En dus dacht ik aan ‘Crocodile Dundee’. Want ik vond de film dan misschien niet echt geweldig, de hoofdpersoon wist wel met dieren om te gaan. En hij behandelde die met respect. En dat deed ‘ie vooral niet om er later schoenen van te maken.

Misschien een ideetje voor de chique dames …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *