Bijenwas in impregneermiddelen

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

bijenwas in impregneermiddelenSoms krijgen wij van klanten wel eens de vraag of er bijenwas in impregneermiddelen voor textiel wordt verwerkt. Begrijpelijke vraag; bijenwas is inderdaad een vochtwerend product. In combinatie lijkt met textiel lijkt het echter geen slimme keuze; bijenwas gaat niet goed samen met katoen of linnen. Wij zetten het een en ander voor u op een rij.

Bijenwas in impregneermiddelen

Er is op het internet en in de vakliteratuur niets te vinden over bijenwas in impregneermiddelen om textiel vuilwerend te maken. Wel is het zo dat bijenwas gebruikt wordt in producten om bijv. beton vochtwerend te maken. Maar voor textiel is het geen geschikt product. Meestal wordt daar voor een op PTFE, ook wel bekend als Teflon, gebaseerd product gebruikt.

Geheimzinnige samenstelling

Het gebeurt echter wel eens dat producenten zich achter producten zoals bijenwas in impregneermiddelen verschuilen. Stoffen die samengesteld zijn uit katoen en linnen kunnen namelijk voor problemen zorgen; ze verkleuren en zijn moeilijk te reinigen. Daarom kiezen winkeliers ervoor om zich in te dekken tegen mogelijke klachten; zo schermen ze met producten waarvan u de grondstoffen niet kunt achterhalen.

Veilig uittesten

bankBij het gebruik van impregneermiddelen is het sowieso erg belangrijk om het middel eerst uit te testen. Dat kunt u veilig doen op een proefstukje. Vraag aan de verkoper van uw nieuwe bank een staaltje van de stof, of neem een stukje van onderaan de bank. Spuit het product erop en wrijf er daarna met een witte doek over. Zo kunt u zien of de kleur niet afgeeft. Controleer zeker ook even of de stof niet harder of stugger is geworden. Enkel dan kunt u veilig het impregneermiddel gebruiken om de hele bank te behandelen.

Impregneren of niet?

Ook als u een ‘veilig’ product gebruikt – zonder bijenwas dus – kunt u nog problemen krijgen. Het is goed mogelijk dat u bij een reiniging tóch doorslag krijgt, waarbij er gele vlekken verschijnen. Het correct impregneren van het textiel heeft haar voordelen; u kunt langer genieten van een schone bank. En dat is ‘t mooie pronkstuk in uw woonkamer meer dan waard! U heeft nog verdere of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *