Verschillende soorten leder – Hoe herkent u ze?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Verschillende soorten lederStel: u heeft een nieuw lederen bankstel gekocht. Dat wilt u die natuurlijk ook regelmatig schoonmaken en onderhouden. Dan is het van belang dat u weet hoe u dat precies moet doen. Er bestaan immers veel verschillende soorten leder en niet elke soort laat zich op dezelfde manier onderhouden. Wij zetten voor u de belangrijkste soorten leder op een rijtje.

Makkelijk verschillende soorten leder herkennen

Gebruik de natte duim methode om verschillende soorten leder te herkennen.Voordat u aan de slag gaat met allerlei schoonmaakproducten, is het belangrijk dat u weet welk leder u in huis heeft. De meeste soorten leder zijn vrij makkelijk te herkennen door de natte-duim methode. U maakt daarbij uw duim nat en drukt hem in een draaiende beweging gedurende 5 à 7 seconden in het leder. Daarna wacht u 10 seconden om te zien hoe het leder reageert.

Vol aniline leder

Vol aniline leder is het meest natuurlijke nerfleder op de markt. Bij dit leder zijn de littekens op het oppervlak duidelijk zichtbaar. Het leder is alleen behandeld met een vatverving en is verder onbehandeld, waardoor het erg kwetsbaar is. U kunt testen of u aniline leder hebt met de natte-duim-test. Als de natte afdruk na 10 seconden nog gedeeltelijk zichtbaar is, heeft u waarschijnlijk een meubel van aniline leder.

Geschuurd leer

Geschuurd leder is een open leder dat een mat uiterlijk heeft met een opgeruwde finish. Daardoor ziet het er soms een beetje veloursachtig uit. Om te testen of u geschuurd leder heeft, doet u opnieuw de natte-duim-test. Blijft de natte afdruk na 10 seconden deels zichtbaar én heeft het leder een harige of veloursachtige finish, dan heeft u waarschijnlijk geschuurd leder.

Gedekverfd leer

Gedekverfd leerGedekverfd leder is de meest verkochte ledersoort in Nederland. Het is een gladde ledersoort met een gepigmenteerde finishlaag.

Doe opnieuw de test: is de natte vlek na 10 seconden niet meer zichtbaar? Dan kunt u vrij zeker zijn dat u een bank met gedekverfd leder heeft gekocht.

Aanvullende test voor soorten leder

Een aanvullende manier voor het testen van verschillende soorten leder is door heel voorzichtig met uw nagel over het leer te krassen. Doe dit op een onopvallend plekje. Als de kras nauwelijks zichtbaar is, het leder egaal is van kleur en glad blijft aanvoelen, dan heeft u waarschijnlijk een meubel van glad volaniline leder.

Geolied of gewaxt leder

Gewaxed lederOnder de verschillende soorten leder vinden we ook het geolied of gewaxt leder, een leder dat afgewerkt is met een laagje was of olie. Als u daarbij met uw nagel een kras maakt, blijft die kras duidelijk zichtbaar.

Leatherlook

Leatherlook is eigenlijk geen echt leder, maar een imitatie die voor 100% van kunststof is gemaakt. Bij de natte-duim-test zal er bij leatherlook geen donkere vlek ontstaan!

Meer soorten leder

Het is helaas onmogelijk om alle soorten leder op te noemen, want dat zijn er te veel. Twijfelt u nog over de soorten leder die u in huis heeft? Neem dan gewoon even contact met ons op. Onze experts zullen u graag adviseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *