Schoonmaaktips voor leder

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Verschillende ledersoortenLeder is er in vele soorten en maten. Voor het schoonmaken en het reinigen van leder is het wel belangrijk dat u de juiste methode gebruikt. Verkeerde methodes kunnen nare gevolgen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkleuring of beschadiging van het leder. Om deze redenen hebben we een handig lijstje met schoonmaaktips voor u samen gesteld.

Schoonmaaktips | Vol aniline leder & Nubuck

Vol aniline leder en Nubuck leder hebben beide bijna dezelfde eigenschappen. Het is erg mooi maar vanwege de open structuur van het leder kan het schoonmaken en het onderhoud behoorlijk lastig zijn. De belangrijkste tip die we hierbij kunnen geven is dat het voorkomen van vlekken en vuil hier de beste oplossing is.

Schoonmaaktips: Nubuck kitDaarom is het handig om voor vol aniline leder altijd de Leather care & protection set in huis te hebben en voor Nubuck de: Nubuck kit Dit zijn complete sets die u kunt gebruiken voor het reinigen en het onderhouden van het leder.

Heeft u de set niet in huis en toch een vlek? Dan is de eerste tip DEPPEN met een droge doek en vooral NIET WRIJVEN. Als u gaat wrijven dan drukt u het vuil juist in de poriën van het leder.

Met wat groene zeep kunt u daarna proberen de vlek te verwijderen. Zorg er wel voor dat het leder niet te nat word. Daarna kunt u het een klein beetje opruwen met bijvoorbeeld een leder borsteltje.

Schoonmaaktips | Semi aniline leder

Semi aniline leder dat lijkt op vol aniline leder alleen het verschil is er er om het leder nog een dunne pigment laag zit. Het voordeel hiervan is dat het beter beschermd tegen vuil en verkleuring en ook is het makkelijker schoon te maken.

Leather  Master Onderhoud setHet heeft vaak een glad uiterlijk waardoor u de vlekken snel met een doekje weg kunt halen. Heeft u geen reinigingsmiddelen voor leer in huis? Dan kunt u ook een emmer vullen met gelijke delen water en azijn en dit gebruiken als reinigingsmiddel. We raden hier aan om niet hard te gaan schrobben want dat is niet goed voor het leder. Doe het zachtjes van boven naar beneden. Hier wilt u liever iets vaker over de vlek heen gaan dan dat u het te hard doet en het leder beschadigd.

Ook de Leather care & protection set is een aanrader om in huis te hebben voor semi aniline leder.

Schoonmaaktips | Gedekverfd leder

Gedekverfd leder is het leder wat het meest verkocht wordt in Nederland. Het is ook makkelijk in onderhoud en om schoon te houden. Dit komt doordat er een ondoorzichtige pigmentlaag over het leder heen zit en daardoor is het ook meteen de minst kwetsbare ledersoort.

Dit soort leder kunt u ook schoonmaken met een emmertje azijn en water. Zorg hier voor gelijke delen. Heeft u 1 liter water, doe daar dan 1 liter azijn bij. Ookal is dit leder het minst kwetsbare leder raden we toch aan om ook hier niet heel hard te gaan schrobben.

De Leather Care en ProtectVoor de hardnekkige vlekken kunt u ook groene zeep gebruiken, dit helpt vaak bij de wat lastigere vlekken. Let er wel op dat u niet teveel groene zeep en water gebruikt. Vochtig is goed, kletsnat niet!

De Leather care en protect is ook een goed product om in huis te hebben voor uw gedekverfde leder. Dit product reinigt, ontvet en verwijderd vlekken heel gemakkelijk.

Nog meer schoonmaaktips!

Helaas hebben we voor dit blog niet genoeg tijd meer maar graag geven we u in het volgende blog nog meer tips voor verschillende ledersoorten! Dit blog zal volgende week geschreven worden en online komen.

Heeft u andere vragen of opmerkingen? Neem dan even contact met ons op en wij helpen u zo snel mogelijk verder!

5 gedachten aan “Schoonmaaktips voor leder”

  1. Ik heb een witte leren charles earmes stoel. Als ik het zo lees is het een gedekverfde leersoort. Op het zitvlak zit er een waas van de spijkerbroek. Welk product kan ik het beste gebruiken om dit schoon te krijgen welke verzorging voor daarna?
    Met vriendelijke groet Toos

  2. Ik heb een taupekleurige bank waar ook een spijkerblauwe waas op zat vandaag schoongemaakt met azijn en water 1:1. Ik heb een spons met daaroverheen microvezel (Action) gebruikt. Spons goed uitknijpen. Daarna heb ik het laten drogen en vervolgens behandeld met ledercare. De bank is voor 98% schoon. Het werkt echt!

  3. Heb een nieuwe fauteuil echt leer wit showmodel omdat ik niet tegen de nieuw geur van meubels kan maar deze stoel ruikt nog steeds naar leer !Hoe krijg ik de geur van het leer eruit op verantwoordelijke wijze geen chemische middelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.