Hoe ontstaan kringen?

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Hoe ontstaan kringen?

kringen leren bankHoe ontstaan kringen wanneer we onze bank zelf schoonmaken is een vraag die onze specialisten regelmatig wordt gesteld. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zal ik u eerst iets moeten vertellen over hoe een bank is opgebouwd.

De opbouw van een bank bestaat uit de volgende componenten:

 • Bekleding
 • Tussenstoffering
 • Vulling
 • Veer bescherming
 • Ondervering
 • Zitbak

Vuil- en stofdeeltjes

De bekleding en de tussenstoffering zijn het meest belangrijke deel in deze uitleg. In elke ruimte, of het nu een werk of woonruimte is, zweven er vuil- en stofdeeltjes door de lucht die uiteindelijk neerdalen. Dit wordt neerslagvuil genoemd. Iedereen zal dit gelijk herkennen wanneer je in een woonkamer tegen de zon inkijkt. U ziet dan van die witte stroken met stof omlaag dwarrelen.

Deze zwevende deeltjes worden aangetrokken onder andere door de bekleding van uw bank. Zeker wanneer de bank is bekleed met synthetische stof met een statische lading. Een andere oorzaak dat is kledingvuil dat u met zich meedraagt. Dit kledingvuil zakt net als het neerslag vuil door de bekleding heen en verzamelt zich in de tussenstoffering.

De combinatie van tussenstoffering en warmte is de ideale voedingsbodem voor huisstofmijten. Dit lijkt heftig maar is onvermijdelijk en iedereen heeft ze. De microscopisch kleine beestjes doen verder niets. Alleen de uitwerpselen van deze mijten kunnen voor problemen zorgen wanneer u er niets aan doet.

Bank stofzuigenAlleen stofzuigen is niet voldoende

Door de bank regelmatig te stofzuigen kunt u de groei van huismijt enigszins beperken. Helaas is het onmogelijk om daarmee al het vuil te verwijderen. Dit komt doordat deze kleine deeltjes vuil zich vasthaken aan de tussenstoffering van uw stoel of bank.

Hoe ontstaat een waterkring op de stof

Bij het zien van een vlek op de bekleding van uw bank is de eerste reactie vaak, een vochtige doek pakken en wrijven. Gaat dit wrijven niet zo eenvoudig als u wilt dan gaat u ongemerkt harder wrijven op de vlek. Met als gevolg dat na het drogen van de plek zichtbaar bruine kringen achterblijven.

Nu is de vlek weg maar de kring blijft helaas achter en dat was niet de bedoeling. Dan komt de vraag: “Hoe kan ik deze waterkring nu verwijderen?”. Het antwoord op deze vraag is “Was het maar een waterkring!”. Deze bruine kring is een doorslag op de bekleding die is veroorzaakt door vuil ophopingen tussen de stoffering en de bekleding in.

Hoe voorkom je deze kringen

sprayen met spa roodHieronder ga ik u uitleggen hoe u deze vlekken stap voor stap kunt reinigen. En nog belangrijker hoe u ze vooral kunt voorkomen. De eerste belangrijke stap is om de plek eerst goed en grondig te stofzuigen. Hiermee verwijderd u het losse vuil dat daarna niet meer kan meewerken aan kringvorming.

De volgende stap is om het gehele oppervlak van stiknaad tot stiknaad te bevochtigen met een plantenspuit gevuld met spa rood. Maak daarmee de bekleding niet te vochtig want dat is nergens voor nodig.

Maakt u de bekleding wel te nat dan zal de vlek zich alleen maar beter gaan hechten. In dat geval kunt u niet anders meer dan wrijven met een doek. En dat is wat we niet willen en juist proberen te voorkomen.

De derde stap is om het vocht systematisch met een witte handdoek op te deppen uit de bekleding. Let op: alleen deppen en NIET wrijven! Gaat u toch wrijven hoe minimaal ook dan is een bruine kring het resultaat. Blijf dit herhalen tot de vlek in zijn geheel is verdwenen.

Schoonmaken zonder gebruik van reinigingsmiddelen

Veruit de meeste vlekken kunt u op deze manier verwijderen zonder het gebruik van reinigingsmiddelen. Wil het schoonmaken toch niet lukken. Neem dan een speciale reiniger die specifiek bedoeld is voor de bekleding van uw bank of stoel.

Ook bij het gebruik van een reinigingsmiddel is het advies: het deel waar de vlek zit vochtig te maken van stiknaad tot stiknaad. Daarna droog deppen net zo lang tot de vlek niet meer afgeeft en is verdwenen. Als laatste handeling is het advies om de plek in te sprayen met spa rood en wederom droog te deppen.

Deze laatste handeling zorgt ervoor dat u het overblijfsel van het reinigingsmiddel verwijderd. Doet u dit niet dan is de kans erg groot dat het eerder behandelde gedeelte van de bekleding snel vuil aantrekt. Dat wilt u natuurlijk niet.

tevreden klantIn het kort:

 • Stofzuigen
 • Niet focussen op de vlek
 • Spa rood vernevelen
 • Deppen niet wrijven
 • Gebruik een speciaal reinigingsmiddel
 • Deppen niet wrijven
 • Spa rood vernevelen
 • Deppen niet wrijven

Had ik al verteld om niet te wrijven maar om te deppen? Bij twijfel mail ons en een van onze experts zal contact met je opnemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *