Teak beschermer

 9.95

Webwinkel Keurmerk

Beschrijving

Teak beschermer voor al uw teakhouten meubels. Wilt u uw teakhouten meubels zijn natuurlijke uitstraling laten behouden maar geen vlekken van vocht en vuil? Dan is dit product zeker iets voor u!

Wat u moet weten over teak

Teakhout is een prachtige tropische houtsoort. Onbewerkt is teakhout een stukje puur natuur wat u in huis haalt. Het beste teakhout komt uit oost Java (Indonesië) van bomen die al eeuwen lang staan. Omdat deze bomen er al eeuwen lang staan kan er niet onbeperkt gekapt worden. Er is een grote vraag naar teakhout en daarom wordt het oude teakhout uit de traditionele huizen nu gerecycled. Maar ook dit is niet onbeperkt wat het oude teakhout erg kostbaar maakt. Vandaar de vele teak plantages waar deze bomen speciaal opgekweekt worden voor onder andere onze meubels.

Wat bepaald de kwaliteit van teakhout

Verreweg het meeste teakhout komt gewoon van teak plantages af. Bomen hoeven niet meer eeuwen lang te staan maar kunnen met de juiste verzorging al snel gekapt worden. Dit heeft er toe bijgedragen dat er veel verschillende kwaliteiten teakhouten meubels zijn. Hoe jonger een teakboom is voordat het gekapt wordt, hoe goedkoper het verkocht kan worden. Dit gaat dan wel ten koste van de kwaliteit. Deze kwaliteit verschillen bestaan onder andere uit kleur, hoe jonger het hout hoe lichter de kleur is. Maar ook het gewicht en hardheid, hoe ouder de boom is hoe dichtere densiteit het hout heeft. Jong teakhout is zachter en zal eerder krimpen en scheuren dan teakhout wat al eeuwen oud is.

Wist u trouwens dat in de gouden koets van het koninklijke huis ook teakhout is verwerkt?

Onderhouden van teak meubels

Teak beschermerTeak hout wordt in de meeste gevallen verkocht zonder enige afwerking. Hierdoor ontstaan al gauw vlekken in het hout van normale vervuiling of vocht. Om te voorkomen dat met name teakhouten tafels opgeschuurd moeten worden om er weer netjes uit te zien. Kunt u deze teak beschermer gebruiken. Dit is een impregneer olie specifiek voor teakhout. U heeft dan veel minder last van vlekken en kringen in het hout.

Dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhoud van teakhout is gewoon afnemen met een vochtige doek. Meer valt er niet over te vertellen. Wat u wel moet weten is dat u hiermee successievelijk de teak beschermer verwijderd. Waardoor u eens in het kwartaal uw meubels even grondig moet onderhouden.

Periodiek onderhoud

Eens per drie maanden is het verstandig uw teak houten meubels grondig te reinigen met een goede hout reiniger. Daarna de teak beschermer gebruiken om een nieuwe onderhoudslaag aan te brengen. Hoewel dit een goede impregneer olie is. Heeft teak hout een hele dichte densiteit en is weinig poreus. Daarom zal de teak beschermer niet diep in het teakhout kunnen trekken en is het regelmatig vervangen van de teak beschermer aan te raden voor een optimale bescherming.

Groot onderhoud

Met groot onderhoud bedoel ik dat afhankelijk van gebruik. Het nodig is om kleine schades en ernstige vervuiling te verwijderen. Omdat de meubels onbehandeld zijn kunt u met een fijne kwaliteit staalwol de meubels op schuren. Doe dit altijd in de richting van de houtnerf. Vervolgens reinigen en een nieuwe laag teak beschermer aanbrengen.

Tip

Diepere schades of barstjes kunt u makkelijk oplossen met hardwax, was of een houtvulmiddel speciaal voor teakhout. Dit doet u voordat u de meubels gaat opschuren voor het mooiste resultaat.

Nog een belangrijke tip die ik u mee wil geven. Stel dat er een barst in het hout zit. Boor dan met een heel fijn houtboortje aan beide uiteinde van de barst of scheur een gaatje. Zo voorkomt u dat de scheur verder gaat. Daarna uitvullen met een vulmiddel, gehele oppervlak licht opschuren en verder behandelen met teak beschermer.

Hoeveel flesjes teak beschermer heeft u nodig

Met 1 flesje van 250 ml kunt u een flinke eettafel circa vier keer behandelen. Het beste is de tafel twee keer te voorzien van een dun laagje teakbeschermer.

Hoe gaat u te werk

Allereerst de teakhouten meubels goed reinigen en ontvetten met een goede hout reiniger. Vervolgens kunt u de teakbeschermer aanbrengen met een doek of kwast. Zelf werk ik liever met een kwast door het flesje teak beschermer in een lege jampot te gieten. Het is dan makkelijk om een kwast onder te dopen in het onderhoudsmiddel. Vervolgens met de nerf van hout mee de meubels gelijkmatig en spaarzaam in kwasten. Even op uw gemak een kop koffie drinken en dan gelijk een tweede laag dun aanbrengen.

 

Ook geschikt voor tuinmeubels van teak of hardhout. Eventueel kunt u deze teakbeschermer ook per 5 liter kopen. Kosten zijn dan 90 euro.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Teak beschermer” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *